Beszámolóink

A 2022 évről készült beszámoló itt

A 2021 évről készült beszámoló itt

 

Katolikus Karitász rétsági csoportjának beszámolója

a 2023-ban végzett szolgálatunkról 

 

A 2023-es év azon küzdelem árnyékával indult csoportunk számára, hogy adományközvetítésünk ne szűnjék meg teljesen a rászorulók felé, hiszen azt már az elmúlt évek eredményének éltük meg, hogy lehetőségünk volt adományokat gyűjteni, raktározni és kérelmek esetén, illetve rendszeres időközönként azokból osztást szervezni. Ez eddigi szolgálatunknak egy fontos pillérévé vált.

 

Mivel a korábbi egy évben hatalmas adománykészlet gyűlt össze, amelytől szabadulni igyekeztünk, lehetőséget kértünk a képviselő testülettől, hogy a téli időszakban adományosztó napokat tarthassunk a Művelődési Központban. Erre a képviselő testület támogatását meg is kaptuk.

Végső soron a raktárkészlet felszámolására január-április között havi 1-1 alkalommal tartottunk adományosztást a művelődési központban, valamint április közepén, és ősszel 2-3x a Templom utcai raktárnál. Adományok folyamatosan érkeznének, számtalan adományozót utasítottunk már vissza, hiszen a raktározási lehetőségünk továbbra is bizonytalan. Tavaly évben a képviselő testület értékesítési szándéka sikertelennek bizonyult, de idén újra lendült. Így valószínűleg a közeljövőben végleg megszűnik.

De az adományközvetítésen túl maroknyi csoportunk több módon is igyekszik segítő kezet nyújtani. Tavaly év elején 2 raklapnyi borsó és kukorica konzerv került kiosztásra. A konzervekből osztottunk a plébániai közösségünkben, testvér közösségekben, Rétság intézményeinek dolgozói körében, rászoruló lakosság között több alkalommal, valamint tolmácsi és tereskei testvércsoportok irányába is továbbítottunk.

Április elején mintegy 10 háztartásba kiosztásra kerültek a központi Karitász által biztosított vetőmag csomagok, valamint 4 háztartásba a pelenka adományok.

Húsvéti adománygyűjtésünk során 12 háztartást kerestünk fel tartós élelmiszer csomagjainkkal.

Ősszel 10 gyermeket támogattunk az egyházmegyei karitász 5000 Ft értékű vásárlási utalványával.

Egy rétsági családot be tudtunk kapcsolni az egyházmegyei „Szép Otthon Programba”, amely során a család, házkörüli és házon belüli tatarozási-kitakarítási-felújítási munkálatok elvégzése mellett 6 hónapon keresztül részesült a munkálatok elvégzéséhez, hónapról-hónapra kb.50.000 Ft értékű természetbeni támogatásban. Ez alatt takarítási eszközök, tisztítószerek, kert művelési szerszámok, falfesték, glettelési alapanyagok, stb.-re kell gondolni. Tehát a család mindezeket természetben kapta meg, és folyamatosan ellenőrizni kellett azok felhasználását, a vállalt teendők elvégzését.

Az élelmiszer gyűjtéseinkből gyakorlatilag az év során is tudtunk krízis csomagokkal támogatni a segítségkérőket.

November közepétől indult adventi gyűjtésünk, előbb a számunkra új – Angyalbatyu programmal, majd a tartós élelmiszer gyűjtéssel, egészen december 15.-éig.

Az Angyalbatyu ajándék gyűjtési kampányba, melynek keretében gyermekeknek adható ajándéktárgyakat gyűjtöttünk, elsősorban dobozba csomagolt, az ajándékkal megcélzott gyermekek életkorának és nemének megjelölésével ellátott ajándékcsomagokat. Plébániánk idén első ízben csatlakozott a programhoz, amelynek eredményeként gyűjtött 5 Angyalbatyu dobozt, valamint 6 „nagyzsáknyi” plüssfigurát és 2 nagy csomag vegyes játékot. A program hivatalosan novembertől 2023. december 18-áig tartott. Az összegyűlt ajándékok karácsonykor 15 rászoruló nagy család gyermekei között kerültek kiosztásra.

Az Advent kezdetével hagyományaink szerint tartós élelmiszer gyűjtésbe is kezdtünk. Gyűjtésünk legfőbb alapja a plébániai közösségünk. Ezen túlmenően az idei évben felkerestük a helyi élelmiszer-üzletek vezetőit, segítségüket kérve, hogy boltjaikban kihelyezhessük adománygyűjtő dobozainkat. Hálásak vagyunk a boltvezetők segítőkészségének, mert az adománygyűjtési időszak alatt segítségükkel és a vásárló közönség jóvoltából körülbelül 150 kg-nyi tartós élelmiszert tudtunk összegyűjteni.

Támogatást kaptunk továbbá a rétsági Pasta Pista Száraztészta Készítő Üzemtől, valamint az URBAN Édesipari Termékgyártó Kft.-től.is!

Az összegyűlt élelmiszerekből 11 látogatói kiscsomagot készítettünk az egyház közösségünkhöz tartozó, kora-egészségi állapota miatt meggyengült idős testvérünk meglátogatásához, valamint 15-15 nagy tartós-élelmiszer csomagot a látókörünkben élő, helyi egyedülálló vagy nagycsaládos rászoruló lakostársunknak, karácsonyuk megkönnyítésére, megszépítésére, a Jóisten kegyelméből.

 

Amiket felsoroltam, mindazok közösségünk szolgálatának statisztikával is mérhető szolgálati területei. Ugyanakkor el kell mondjam, hogy maroknyi csapatunk szolgálata ettől több. Látogattunk betegeket, otthonukban és kórházban. Bekapcsolódtunk a plébániánkat érintő közösségépítő alkalmak segítésébe, valamint mindenki erejéhez mértem a templom felújítása körüli pakolásokba, takarításokba, adománygyűjtésekbe. Mindezért egyedül Istené a dicsőség, de végtelenül hálás vagyok kis közösségünknek az aktivitásáért, a megnem szűnő, álhatatos segítőkészségéért, tenni akarásáért.

 

És ne feledjük, hogy alaphivatásunk, a segítségkérőben meglátni Krisztust!

   

IV.       2023         PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓ

BEVÉTELEK

Ft

KIADÁSOK

Ft

Szent Antal persely

47.400,-

Évközbeni krízis támogatás: élelmiszer, gázpalack

10.250,-

Magánszemélyektől Adomány

82.000,-

Csoport működési költségei: zsákok

2.000,-

Egymillió csillag gyertya program

30.810,-

Tűzifa

130.000,-

Adományraktárból adomány

26.845,-

 

 

Összesen

187.055,-

Összesen

142.250,-

 

 Maradvány: 44.805,- 

 

Köszönjük megtisztelő bizalmukat!             

 

Gálné Szabó Györgyi

karitász csoport vezető